Julgottigott - recept!

// Recept & Mat //

Årets julklapp till mormor, morfar och farfar var små presentpåsar med hembakat godis.
Eller ja, inte 'godis' direkt, men tre olika sorters julgottigott; saffransbiscotti med mandel
och russin, vit chokladtryffel med kokos och kardemumma, samt små "nyttiga" choklad-
bollar (med bl.a. torkade fikon, mörk choklad, blåbär, cashewnötter å sötmandlar)... Här
kommer recepten till de två förstnämnda  - de som blev både bäst och populärast!!! ^^
 

Vit chokladtryffel med kokos och kardemumma
(ca 30 st)

1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (jag använde vit blockchoklad)
1 tsk smör
1 tsk kardemumma
ev. 1 tsk konjak (detta hoppade jag över)
kokosflingor
ischokladformar (jag använde någon typ av minimuffinsformar, se bild)

Koka upp grädden på svag värme och ta av kastrullen. Bryt chokladen i bitar och låt
den smälta i grädden ( - jag rörde om i kastrullen hela tiden om så att det blandades
ordentligt). Rör ner smör, kardemumma och ev. konjak. Slå upp chokladsmeten i en
djup tallrik och ställ i kylen tills den börjar stelna.

"Ta upp smet med en tesked, forma runda tryfflar och rulla dem i kokosflingor." Min
smet var rätt kladdig, så jag tog upp smeten teskedsvis och la smetklickarna direkt
i kokosflingorna på ett fat... Fick använda en annan tesked för att få av smeten från
den första, haha!!! Därefter kunde jag enkelt hantera tryfflarna på kokosfatet och få
till fina små bollar  -  utan att bli nerkladdad.

Lägg tryfflarna i ischokladformarna och ställ dem i kylen till nästa dag så de stelnar
helt. Note: de färdiga tryfflarna blev verkligen toppengoda!!! MEN, bli inte rädda om
smeten smakar "för" mycket kardemumma först, när de kallnat så träder choklad-
smaken fram! Lycka till! :)


Saffransbiscotti med mandel och russin
(ca 30 st)

100 g smör
1 paket saffran
2 ägg
1 ½ dl strösocker
50 g sötmandel, skalad och grovhackad
3/4 dl russin, grovhackade
ca 5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret på svag värme och blanda sedan med saffran i en bunke. Rör ner ägg,
socker, mandel och russin. Blanda mjöl och bakpulver separat (så att bakpulvret blir
jämnt fördelat i degen) och rör sedan ner i bunken till en ganska lös deg.

Hantera degen med mjölade händer.. Dela degen i tre delar och rulla ut tre längder,
ca 30 cm långa, och lägg på en plåt med bakplåtspapper.. Grädda i mitten av ugnen
12 - 15 minuter.

Ta ut plåten och sänk värmen till 150 grader. Skär längderna i sneda bitar, och lägg
tillbaka dem på plåten (jag skar dem direkt på plåten och drog isär bitarna något så
det blev ett litet mellanrum). Rosta skorporna ca 10 minuter. Slå av värmen och låt
skorporna stå kvar tills de svalnat och blivit knapriga.

Note: eftersom jag inte gillar saffran (woop woop) fick mamma och min bror smaka
av dem allt eftersom, så att de blev lagom rostade osv. Välj då bitar från mitten av
längderna eller de som är tjockast... Skorporna blev superpoppis i min familj! :)


Det var riktigt längesen jag la upp recept och tips på matrelaterat på bloggen nu, kanske
får skärpa mig på det planet? Om intresse hos er läsare finns vill säga....? Ha det gott! :)
Saxar för alla behov.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: