Lussebullar
// Recept & Mat //
är saffran i, vilket jag inte gillar. Bra det, annars skulle jag käka upp allihop antagligen.
Det är ju faktiskt Lucia idag, så jag tänkte vara lite mysig och baka Lussekatter till min
familj. Själv får jag väl ta en pepparkaka eller två och lite glögg. Går minst lika bra... :)
Receptet jag går efter:
(ingredienser för ca 20 lussebullar)
1 paket saffran (0,5 g)
75 g smör eller margarin
2,5 dl mjölk
25 g jäst, gärna för söta degar
½ tsk salt
0,75 dl socker
1 ägg
7 - 7,5 dl vetemjöl
ev russin
// jag har halverat originalreceptet, därav mått som "0,75 dl"
Gör såhär:
(stöt saffran om det inte redan är finfördelade pyttesmå korn)
Smält fetter i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader / fingervarmt. Dela
jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt,
socker, saffran och ägg (och ev russin). Tillsätt därefter det mesta av mjölet, spara
lite till utbakning. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Knåda degen smidig på mjölat bord. Fördela, och forma lussekatter (eller hur man
nu vill ha på dem). Lägg bullarna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Lägg
över en bakduk och låt jäsa ytterliggare ca 30 min. Tryck ner russin som garnering
när bullarna jäst klart.
ev russin
// jag har halverat originalreceptet, därav mått som "0,75 dl"
Gör såhär:
(stöt saffran om det inte redan är finfördelade pyttesmå korn)
Smält fetter i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader / fingervarmt. Dela
jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt,
socker, saffran och ägg (och ev russin). Tillsätt därefter det mesta av mjölet, spara
lite till utbakning. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Knåda degen smidig på mjölat bord. Fördela, och forma lussekatter (eller hur man
nu vill ha på dem). Lägg bullarna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Lägg
över en bakduk och låt jäsa ytterliggare ca 30 min. Tryck ner russin som garnering
när bullarna jäst klart.
Sätt ugnen på 225-250 grader. Pensla lussekatterna med ett uppvispat ägg. Grädda
i mitten av ugnen i ca 5 - 10 minuter. Låt svalna på galler eller under bakduk.
Bloggadress: http://stendahl.blogg.se/